Takaisin artikkeleihin

Kotivinkki 9/2002

Teksti Tuula de Rita

ALEXANDER-TEKNIIKKA VAPAUTTAA JÄNNITYKSISTÄ

Alexander-tekniikkaa voi soveltaa mihin tahansa arkielämään, esimerkiksi päätetyöskentelyyn, autolla ajoon, kuntosaliharjoitteluun, lattioiden luuttuamiseen tai laulamiseen, Alexander-tekniikan opettaja Auli Hohenthal sanoo.

Tämä ei ole hoitomuoto tai rentoutustekniikka, vaan syvällinen oppimisprosessi, jonka avulla etsitään keveämpää, tarkoituksenmukaisempaa ja tietoisempaa tapaa toimia jokapäiväisessä elämässä. Eniten sitä käyttävät näyttelijät, tanssijat ja muusikot. Suomessa Alexander-tekniikkaa opetetaan viikonloppukursseilla, aikuis- ja työväenopistoissa tai yksityistunneilla. Kolmivuotisen koulutuksen saaneita opettajia on meillä vain 16.

Alexander-tekniikkaa käyttävät monet teatterit, teatteri-, musiikki- ja tanssioppilaitokset, yliopistot ja yritykset ympäri maailmaa.

Ihminen on kokonaisuus

Jos keho kärsii, mielikään ei voi hyvin. Tämän oivalsi jo yli sata vuotta sitten australialainen näyttelijä Frederick Matthias Alexander, joka alkoi etsiä apua omaan äänenkäyttöönsä ja käheyteen, joka vaivasi häntä aina näyttämöllä. Hän alkoi tutkia omaa sekä muiden pään ja niskan asentoa ja huomasi, että useimmat kulkivat pää takakenossa ja niska jäykkänä. Silloin selkäranka jumittuu, sisäelimillä on vähemmän tilaa ja hengittäminenkin on suun kautta haukkomista.

Mitä vähemmän jännitystä kehossa on, sitä vapaammin myös rintakehä ja keuhkot toimivat.

Nenän kautta hengitettäessä ilma saavuttaa keuhkot kosteana ja lämmenneenä. Kehon luontevan asennon ja luonnollisten liikeratojen löytäminen on auttanut monia urheilijoitakin parantamaan suorituksiaan.

Pois epätasapainosta

Niska-, selkä- ja hartiavaivat, päänsärky ja astmakin johtuvat usein huonoista liiketottumuksista. Alexander-tunneilla opiskellaan kehon oikeaa käyttöä ja vähiten rasittavaa tapaa liikkua. Vähitellen jännitykset helpottavat, rentous lisääntyy ja lihastasapaino ja koordinaatiokyky paranevat. Keskittymiskyky kasvaa ja hyvä ryhti tulee kuin sivutuotteena.

Opiskelu tapahtuu aina pätevän opettajan henkilökohtaisessa ohjauksessa sanallisesti ja käsillä ohjailemalla.

- Kysymys on siitä, uskallanko muuttua, tämän tekniikan opettaja, näyttelijä Riitta-Liisa Helminen sanoo. - Turha karsiutuu pois ja suojamuurit murtuvat, hän kuvailee. Ennaltahekäisy merkitsee kykyä pysähtyä ennen kuin reagoi ja toimii vanhojen totuttujen tapojen mukaan.

Miltä tuntui?

Alexander-tekniikka on niin vaativa, ettei se auennut yhdellä harjoituskerralla.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Hyödyt ja haitat

+ Alexander-tekniikka rentouttaa
+ vapauttaa lukkiutuneita lihasjännityksiä
+ liikkuminen kevenee
+ olo vapautuu
+ ryhti paranee
+ stressi purkautuu

- ei sovi ihmisille jotka eivät ole valmiita oppimaan uutta ja muuttumaan
- oppimisprosessi on hidas . ei sovi hätäisille
- ei sovi niille, jotka eivät kestä kosketusta
- vaatii kurssin, joka maksaa noin 100e tai yksityistunteja 32-35e kerta

Takaisin artikkeleihin