Takaisin artikkeleihin

Iltalehti/Viikkolehti 17.3.2001

Teksti Brita Passi

KEHO ON MUUTOKSEN AVAIN

Alexander-tekniikka opettaa näyttöpäätteen ja istumatyön piinaamia ihmisiä käyttämään taas kehoaan oikein

Alexander-tekniikka lähtee siitä, että monet nykyihmisen työ- ja stressiperäisistä vaivoista kyetään parantamaan yksinkertaisesti muuttamalla kehon virheasentoja.

- Leikki-ikäiseksi saakka lapsi käyttää kehoaan niin kuin luonto on tarkoittanut, mutta sen jälkeen hän alkaa matkia aikuisia ja oppii huonoja tapoja, sanoo Alexander-tekniikan opettaja Auli Hohenthal.

- Ihminen ei yleensä tiedosta ryhtivirheitään, sillä niistä on vuosien mittaan tullut osa hänen olemustaan. Muutos voi olla vaikea sekä henkisesti että fyysisesti, mutta se kannattaa, Hohenthal vakuuttaa.

Auli Hohenthal on itse saanut avun Alexander-tekniikasta. Suurimman osan elämästään, 90-luvulle asti, hän teki toimistotyötä. Nuoresta saakka hänellä oli monenlaisia kipuja, mm. päänsärkyä, selkäsärkyä, iskiasta.

Niiden syyt kuitattiin yleensä joko perintötekijöillä ("isälläkin oli päänsärkyä") tai rakenteellisilla ominaisuuksilla ("sinulla on notkoselkä"). Avuksi tarjottiin särkylääkettä, jumppaa ja fysioterapiaa. Vaivat helpottuivat, mutta eivät hävinneet.

Kunnes Auli 10 vuotta sitten kuuil Alexander-tekniikasta. Menetelmää ei Suomessa silloin paljon tunnettu. Kursseja kuitenkin järjestettiin, ja sellaiselle Aulikin päätyi 1993.

- Tulokset alkoivat näkyä ja vaivat vähentyä. Aloin tajuta, että olin monella tavalla käyttänyt kehoani väärin.

Auli innostui niin, että kun Suomessa järjestettiin ensimmäinen opettajakurssi 1997, hän meni mukaan. Silloin hän ei vielä ajatellut, että kurssilta löytyisi uusi ammatti. Hän halusi vain päästä eteenpäin oman kehonsa korjaamisessa.

- Vasta kurssin loppupuolella minuun iski ajatus, että tätä haluaisin tehdä työkseni, tämä voi todella auttaa ihmisiä!

Alexander-tekniikassa avainasemassa on pään, niskan ja selän vuorovaikutus. Sen vääristymistä syntyvät monet kehon jännitykset, kivut ja säryt.

Leikki-ikäiseksi saakka lapsen asennot ovat luonnonmukaisia. Pää on muuhun kehoon nähden niin painava, että sen on oltava oikeassa asennossa niskanikamien päällä, muuten lapsi ei pysyisi pystyssä. Ryhti on automaattisesti jännittämätön.

- Sitten alkaa matkiminen, Auli sanoo.

- Lapset ovat kuin pesusieniä, he imevät itseensä kotona ja koulussa kaikki aikuisten piirteet.

Aulin mukaan Alexander-tekniikka on erityisen ajankohtainen menetelmä juuri nyt, kun ihminen istuu suurimman osan ajastaan.

- Ihminen on tarkoitettu liikkumaan, ei istumaan. Ensin istut vuosia koulussa, sitten työpaikalla. Työmatkat istut autossa. Kotona istut telkkarin ääressä.

- Ei haittaa mitään, jos joskus kyyhöttää lysyssä tuolissaan, mutta kun sitä tekee pääosan vuorokaudesta kymmeniä vuosia, niin ongelmia tulee.

Yksi asentojen vääristäjistä on näyttöpääte, jonka ääreen valtava osa ihmiskuntaa päivittäin liimaantuu.

- Moni istuu mykkyrässä, ikään kuin kone imisi häntä lähemmäksi itseään. Mutta eihän se mitään ime, se on vain kone, Voimme ottaa sen suhteen juuri sellaisen asennon kuin haluamme.

Alexander-tekniikka ei ole psykoterapiaa, filosofiaa eikä uskontoa. Se on yksinkertaisesti fysiikkaa.

- Vaivoja aiheuttavat asentovirheet kartoitetaan, mutta opettaja ei selvittele sitä, miksi oppilas on omaksunut virheasennon, Auli painottaa.

Tärkeä käsite Alexander-tekniikassa on inhibitio. Se tarkoittaa sitä, että ihminen ei reagoi. Joku on aikaisemmin esim. aina hermostuessaan työntänyt päätään taaksepäin, jäykistänyt niskaansa ja kehittänyt itselleen sillä tavoin päänsäryn. Nyt hän oppii inhiboimaan, pysähtymään, sen sijaan että reagoisi heti tutulla tavalla, kun tiedostaa tapansa, voi kysyä itseltään, haluaako toimia niin.

Auli sanoo, että vaikka Alexander-tekniikka perustuukin fysiikkaan, sillä on myös henkisiä vaikutuksia. Inhibition sisäistämisestä voi tulla avain koko elämän muuttamiseen.

Ihminen oppii huomaamaan myös muussa käyttäytymisessään syvälle juurtuneita malleja. Jos hän haluaa muuttaa tapojaan, niin Alexander-tekniikka antaa hänelle siihen välineet. Inhibitio sopii yhtä hyvin esim. ihmissuhteiden tai ruokailutapojen muuttamiseen kuin ryhtivirheiden korjaamiseen. Kun nykyään olen väsynyt ja menen automaattisesti jääkaapille, osaan pysähtyä ja kysyä itseltäni, olenko tosiaan nälkäinen vai kaipaanko vain ruuan tuomaa lohdutusta. Se, mitä sitten päätän, on oma asiani, mutta ainakin olen tietoisesti tehnyt päätökseni!

FAKTA

Alexander-tekniikka

Takaisin artikkeleihin